De mogelijkheden van het cv

0
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn nou de verschillende mogelijkheden van het cv? Het schrijven van je cv, is één van de meest lastige dingen van het sollicitatieproces. Of je nu net begint op de arbeidsmarkt of al een paar meedraait, elk cv is persoonlijk en uniek. Toch heeft elk cv een overeenkomst: het is jouw verkoopbrochure. Je trekt de aandacht van werkgever of recruiter naar je toe door te laten zien dat je geschikt bent voor de openstaande functie. 

Er zijn verschillende soorten cv’s en om het beste van jezelf te laten zien moet je afwegen welk soort cv je wilt gebruiken. Je kan ook meerdere cv’s maken en per vacature bekijken welke het meest geschikt is om te versturen. Pas je cv altijd aan voor iedere sollicitatie om te laten zien dat je goed aansluit bij het profiel geschetst in de vacature. 

Verschillende soorten cv’s

Over het algemeen zijn er drie vormen van het opstellen van een cv, namelijk cv’s gebaseerd op werkervaring, opleiding of op vaardigheden. Hieronder staat per vorm beschreven waar ze het meest voor gebruikt worden.

CV gebaseerd op werkervaring

Als je veel relevante werkervaring hebt, is dit een goed cv om te gebruiken. Het legt de nadruk op je werkverleden.

Download: CV werkervaring

 

CV gebaseerd op opleiding

Net afgestudeerd? Dan heb je waarschijnlijk nog niet heel veel werkervaring. Dit cv legt de nadruk op wat je geleerd hebt en hoe je dit toe kan passen in het werkveld waar je naar solliciteert.

Download: CV opleiding

 

CV gebaseerd op vaardigheden

Wanneer je niet de nadruk wilt leggen op je werkervaring, kan je je vaardigheden in de spotlight zetten. Handig wanneer je een omslag wilt maken in je carrière door een andere richting in te gaan.

Download: CV vaardigheden

 

Netwerk CV

Dit CV is eigenlijk een profielschets om te verspreiden in je netwerk. Je vermeld hierin naar welke functie je opzoek bent. Bedrijven kunnen dan in 1 oog opslag jouw CV en vaardigheden zien.

Download: Netwerk CV

 

De volgorde van CV’s

De meeste cv’s zijn opgesteld in omgekeerde chronologische volgorde. Dat wil zeggen dat de meest recente gebeurtenis boven staan en dat je dan terugwerkt in de tijd. Dit kan je doen bij werkervaring, opleiding of behaalde resultaten. De recruiter ziet het laatst behaalde resultaat vaak als het meest relevante, daarom is het onverstandig om te kiezen voor een omgekeerde chronologische volgorde.

Cv toespitsen op een functie

Voor iedere sollicitatie pas je je cv aan zodat het aansluit bij wat het bedrijf zoekt. Bij een administratieve functie kan je bijvoorbeeld je computervaardigheden uiteenzetten. Terwijl bij een baan in de financiële sector ervaring met een doelgroep je een streepje voor kan geven. Kijk goed naar de vacature wat belangrijke eigenschappen zijn, zodat jij deze kan benadrukken in je cv. Je kan ook bellen met de organisatie om erachter te komen welke kwaliteiten zij graag zien in de kandidaten. 

Jouw online cv

Natuurlijk stuur je altijd jouw cv mee als je solliciteert. Maar door je cv online beschikbaar te maken op bijv. Monsterboard kan je ook gevonden worden door werkgevers die in onze database op zoek zijn naar geschikte kandidaten. Omdat je bij een online cv niet gericht op een functie kan schrijven, kan je het beste een algemeen cv maken, toegespitst op de sector waar je wilt werken. Gebruik op je cv woorden waar je denkt dat recruiters naar zoeken. Dan is de kans groter dat jouw online cv naar boven komt. Of je een cv maakt op basis van je werkervaring, opleiding of kwaliteiten ligt aan jouw achtergrond, dit heeft geen invloed op de zoekresultaten.

Deel dit bericht

Comments are closed.