Netwerken voor beginners

0
Leestijd: 2 minuten

‘It doesn’t matter what you do, it’s who you know’

Veel bedrijven adverteren niet via vacaturesites of via kranten. Vaak worden deze vrije functies intern vervuld, geschikte sollicitanten worden vaak via-via gevonden. Zelfs als er wel een vacature wordt geplaatst, is het handig om iemand te kennen die al bij het bedrijf werkt waar je wilt solliciteren. Hij of zij kan je vertellen hoe het er intern aan toe gaat, het zou natuurlijk nog mooier zijn als je een sollicitatiegesprek hebt met iemand die je kent. 

Het opbouwen van je netwerk

Netwerken doe je stap voor stap. Je begint met mensen die je kent van je werk en in je vrienden-, en familiekring. Houd altijd je oren en ogen open voor bruikbare informatie.

Uiteindelijk wil je je netwerk natuurlijk uitbreiden. Over het algemeen zijn borrels, netwerkevents en conferenties goede locaties om in contact te komen met nieuwe mensen. Bereid je goed voor, je weet waarom je er bent. Neem bijvoorbeeld kopietjes van je cv of visitekaartje mee en bereid een elevator pitch voor.

Denk aan de toekomst

Wacht niet met netwerken tot je zonder baan zit. Ook al ben je gelukkig met je baan en denk je nog lang niet na over vertrekken, is het nuttig om aan je netwerk te werken. Je weet namelijk nooit wat er kan gebeuren.

De richtlijnen van netwerken

Net als elke andere vorm van sociaal contact, zijn er een aantal ongeschreven regels:

  • De eerst indruk telt – zowel in een persoonlijk gesprek als over de telefoon. Blijf altijd scherp
  • Geven en nemen – netwerken werkt twee kanten op, je kunt niet alleen profiteren, maar zult een ander ook aan tips en informatie moeten helpen.
  • Doe je huiswerk – zorg dat je gespreksstof hebt. Zoek indien mogelijk voor je een contact ontmoet naar informatie over hem of zijn werkgebied.
  • Geduld is een schone zaak – netwerken doe je vooral voor de lange termijn. Je kunt niet verwachten gelijk een opdracht of baan binnen te halen nadat je iemand een of twee keer hebt gesproken.

Houd goed bij wie je hebt gesproken en waar je het over hebt gehad. Het heeft weinig nut een netwerk van contacten op te bouwen als je niet meer weet wie wie is. Neem niet alleen contact met iemand op als je iets nodig hebt, dat valt namelijk snel op.

Online netwerken

Als je bang bent dat netwerken je teveel tijd gaat kosten, kun je dit natuurlijk ook online doen. Op sites als LinkedIn kun je heel goed je zakelijke contacten bijhouden. En Facebook is weer heel geschikt om je persoonlijke contacten bij te houden.

Deel dit bericht

Comments are closed.